31

HVAD ER SMERTE

Smerte kan opstå uden skade, ligesom der kan være skade uden du mærke smerte. Smerte er således en reaktion på flere fysiske og emotionelle faktorer.

Smerte er ikke - nødvendigvis - lig med skade

Smerte er en ubehagelig sensorisk og emotionel oplevelse associeret med, eller lignende, faktisk eller potentiel vævsskade.

Længerevarende smerter – også kaldet kroniske smerter – betegnes som smerter, der har stået på i over 3 måneder.  Kroniske smerter skal ikke forveksles med for evigt, faktisk er der gode chancer for, at kroniske smerter kan blive bedre. Såfremt din smerte har stået på i over 3 måneder og at du har en faktisk skade, skal dette ses i henhold til helingstiden på din vævsskade. I nogle tilfælde vil dine smerter fortsætte, selvom din faktiske vævsskade er helet. Jo længere tid du går med smerte, jo mindre er sandsynligheden for, at det skyldes en faktisk vævsskade. I stedet vil din smerte, med alt sandsynlighed, være påvirket af andre psykiske og sociale faktorer samt et sensitivt nervesystem (2). 

Faktorer der påvirker oplevelsen af smerter

Smerte er altid reet - og der er håb

Flere nyheder om Sundhed, krop og velvære?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få direkte besked i din indbakke

Denne side benytter cookies. Ved fortsat brug af siden godkender du automatisk brug af cookies.   LÆS MERE