JOURNAL / EFTERFØDSEL
Delte mavemuskler efter en graviditet er ganske normalt. En naturlig deling af mavemuskulaturen, så der bliver plads til din voksende mave og baby. Det til trods, får delte mavemuskler skyld for meget. Men hvad betyder det egentligt og kan vi selv gøre noget ved det?
LOUISE BEKHØJ
03.02.2025
Delte mavemuskler/rectus diastase er en betegnelse for en afstand mellem de lige mavemuskler (rectus abdominus). Mellem de lige mavemuskler finder vi bindevævet, linea alba. Det er linea alba, som udvider sig og giver seperationen mellem mavemusklerne. Ved delte mavemuskler sker der altså ikke en skade, hvor linea alba bliver ødelagt. Vores bindevæv er elastisk og linea alba bliver blot strakt og udvidet i processen, hvor presset fra maven indefra øges i takt med din voksende baby.
Det lyder måske skræmmende at mavemusklerne deler sig, men det er en helt naturlig process i en graviditet og netop det der gør, at der bliver plads til en voksende mave og din baby.
Kroppen er helt fantastisk og i månederne efter fødslen, vil kroppen selv gå igennem en helingsproces – også når det gælder de delte mavemuskler. Førhen har man været meget fokuseret på selve afstanden mellem mavemusklerne, men vi ved nu, at det ikke er så vigtigt med selve afstanden. Du kan selve støtte op om helingsprocessen efter fødslen med tilpasset fysisk aktivitet og gradvis genoptræning.
Delte mavemuskler har ofte fået skyld for efterfødselsgener som ondt i ryggen, inkontinens og forstoppelse. Evidens viser, at der ikke er nogen direkte sammenhæng mellem delte mavemuskler og disse gener. Dog er det ikke unormalt at man oplever disse i løbet af en graviditet og i efterfødselsperioden, men der er mange andre parametre der kan spille ind. Så som hormonelle forandringer, ændret fysisk aktivitet, ændrede kostvaner, stressbelastning mv.
Er du usikker på dit underliv eller din mave og oplever du vedvarende gener efter din fødsel anbefaler vi, at du tager kontakt til din læge, en specialiseret fysioterapeut eller en gynobs fysioterapeut. I sjældne tilfælde vil delingen mellem mavemusklerne være så stor, at der tilbydes operation, i så fald skal du tage kontakt til din læge.
Vidste du, at delte mavemuskler er helt normalt? At det ikke kun er gravide, der oplever delte mavemuskler?
Vi oplever i studiet, at mange kvinder kan være usikre på at træne efter fødslen. Nogle er bange for, at træningen gør afstanden mellem mavemusklerne større, at lave forkerte bevægelser og forbudte øvelser i efterfødselsperioden. Men belastning, træning og bevægelse med delte mavemuskler er ikke farligt – husk på, at netop belastning er det der gør kroppen stærkere.
Det vigtige er blot, at belastningen tilpasses dit aktuelle niveau. At du starter blidt ud og mærker efter, hvordan kroppen responderer – præcis som ved enhver anden genoptræning.
Man kan have en ide om, at delte mavemuskler er noget der hører sig en graviditet til. Men faktisk er det sådan, at alle kan få delte mavemuskler – både mænd og kvinder. Delte mavemuskler kan forårsages af alder, overvægt og graviditet.